Alle vores vine her på unaturlig.dk er virkelig gode køb, som vi fuldt og helt kan stå inde for. Men den vin som imponerede mig mest ved prøvesmagningen, var uden tvivl Chardonnay Doktorgarten Winklen. Den er helt på højde med stor hvid Bourgogne, hvor moden frugt og fadlagring spiller fantastisk sammen.
Chardonnay druen trives godt i det varme, solrige klima omkring Freiburg. Men det interessante ved Chardonnay er, at den trives godt i stort set alle klimaer og jordbundsforhold. Den har ikke meget tydelige karakteristika i sig selv, men til gengæld tager den virkelig godt imod indflydelse fra dér hvor den er dyrket, og fra hvad vinbonden vælger at gøre ved druematerialet i kælderen. Det er derfor jeg kalder Chardonnay for ”Vinmagerens Hvide Lærred”. Som en kunstner foran et blankt lærred, kan den dygtige vinmager få Chardonnay druen til at udtrykke sig præcist som han vil. Tænk blot på, hvor forskelligt en frisk og syrlig Chablis smager fra en fuldfed Chardonnay fra Napa Valley.
Når jeg afholder vinsmagninger, giver jeg altid folk det råd, at hvis de sidder på en restaurant og er faret lidt vild i vinkortet, så er Chardonnay altid et godt valg. Chardonnay er hoveddruen i Bourgogne og er desuden meget kendt fra Californisk hvidvin. Men det er altid sjovt at smage Chardonnay fra andre områder end disse to. Vores egen tyske Chardonnay er et godt eksempel. Men også i Toscana laver de fremragende Chardonnay. Og i Spanien bruger de Chardonnay både til stille vine og til mousserende Cava.
Jeg kan kun opfordre alle til, at gå på opdagelse i Chardonnay fra hele verden – og begynd gerne med Dokorgarten Winklen fra unaturlig.dk
