Udgivet i

Chardonnay – vinmagerens hvide lærred

Alle vores vine her på unaturlig.dk er virkelig gode køb, som vi fuldt og helt kan stå inde for. Men den vin som imponerede mig mest ved prøvesmagningen, var uden tvivl Chardonnay Doktorgarten Winklen. Den er helt på højde med stor hvid Bourgogne, hvor moden frugt og fadlagring spiller fantastisk sammen.

Chardonnay druen trives godt i det varme, solrige klima omkring Freiburg. Men det interessante ved Chardonnay er, at den trives godt i stort set alle klimaer og jordbundsforhold. Den har ikke meget tydelige karakteristika i sig selv, men til gengæld tager den virkelig godt imod indflydelse fra dér hvor den er dyrket, og fra hvad vinbonden vælger at gøre ved druematerialet i kælderen. Det er derfor jeg kalder Chardonnay for ”Vinmagerens Hvide Lærred”. Som en kunstner foran et blankt lærred, kan den dygtige vinmager få Chardonnay druen til at udtrykke sig præcist som han vil. Tænk blot på, hvor forskelligt en frisk og syrlig Chablis smager fra en fuldfed Chardonnay fra Napa Valley.

Når jeg afholder vinsmagninger, giver jeg altid folk det råd, at hvis de sidder på en restaurant og er faret lidt vild i vinkortet, så er Chardonnay altid et godt valg. Chardonnay er hoveddruen i Bourgogne og er desuden meget kendt fra Californisk hvidvin. Men det er altid sjovt at smage Chardonnay fra andre områder end disse to. Vores egen tyske Chardonnay er et godt eksempel. Men også i Toscana laver de fremragende Chardonnay. Og i Spanien bruger de Chardonnay både til stille vine og til mousserende Cava.

Jeg kan kun opfordre alle til, at gå på opdagelse i Chardonnay fra hele verden – og begynd gerne med Dokorgarten Winklen fra unaturlig.dk

Udgivet i

Velkommen til Holgers Hjørne.

Her vil jeg med ujævne mellemrum dele tanker, meninger og oplevelser om vin.

Først en kort introduktion: Jeg er medejer af unaturlig.dk og en glad amatør vinnørd. I 2022 bestod jeg eksamen som WSET Level 3.  Det er en teoretisk sommelier uddannelse, som giver en grundig forståelse for vintyper, vinfremstilling, druesorter, vinområder og meget mere.

I 2023 stiftede jeg, sammen med min ven Hans, firmaet hansogholger, som tilbyder Mad- og Vinoplevelser To Go. Det kan du læse mere om på www.hansogholger.dk

Og her i 2025 lancerer vi så unaturlig.dk, som er vores lille webshop med konventionel vin.

……

Mit første indlæg skal handle om vinkvalitet. Som vinelsker bliver jeg ind imellem beskyldt for at være en snob, som kun drikker dyr vin, og er alt for fin til at drikke billig vin fra det lokale supermarked.

Lad mig slå fast med det samme – jeg er bestemt ikke for fin til at drikke vin fra supermarkedet. Man kan købe udmærket vin i supermarkedet, hvis blot man ved hvad man kigger efter. 

Med lad os se lidt på, hvad der ligger bag prisen på en flaske vin. Lad os som eksempel tage en flaske supermarkedsvin til 50 kr. De første 10 kr er moms til staten. De næste 8,45 kr er punktafgift, altså statens særlige afgift på varer som vin, spiritus, tobak og chokolade. Selve vinflasken – altså den tomme glasflaske (incl prop og etiket), som vinen er i, koster vel 5-10 kr. Transporten af vinen koster måske 1-2 kr pr flaske. Endelig er der butikkens dækningsbidrag. Det ligger typisk på 30-50%

Når alle disse faktorer medregnes, er der vel vin i flasken for omkring 5 kr. Det siger sig selv, at en vinbonde ikke kan lave stor vin til dén pris. 

Derfor er mit bedste råd til dig: Brug gerne lidt mere på en flaske vin end 40-50 i supermarkedet. Drik lidt mindre og nyd hver tår lidt mere.